24.4.20

Σκληραίνει η στάση της ΠΟΞ απέναντι στους tour operators|Καλεί Θεοχάρη να προστατεύσει τα ελληνικά ξενοδοχεία

Την ανυποχώρητη θέση της ελληνικής ξενοδοχίας για προπληρωμή από τους tour operators και σε καμία περίπτωση την αποδοχή όρων, για πληρωμή 60 ημέρες μετά την αναχώρηση και κατάργηση προκαταβολών, δηλώνει ξεκάθαρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με επιστολή του προέδρου της Γρηγόρη Τάσιου, στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα.
Παράλληλα, απευθύνει πρόσκληση – πρόκληση στον υπουργό Τουρισμού, ο οποίος κατά δήλωσή του «μιλάει με
τους tour operators»,  «…να τους μεταφέρετε και εσείς την απόφασή μας αυτή και ως Υπουργός μας να προστατεύσετε την Ελληνική Ξενοδοχεία και να διασφαλίσετε την επόμενη ημέρα του Ελληνικού Τουρισμού, βάζοντας τέλος σε καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος». «Εκτός ασφαλώς αν το Ελληνικό Κράτος αναλάβει τη δέσμευση να εγγυηθεί την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν από την τυχόν πτώχευση κάποιου tour operator», υπογραμμίζει με νόημα ο κ. Τάσιος.
Υπογραμμίζεται ότι το money-tourism.gr, είχε αποκαλύψει το θέμα για την 14ήμερη προπληρωμή των αφίξεων των tour operators, που αποτελεί κοινή θέση όλων των ξενοδόχων και η σημερινή επιστολή της ΠΟΞ, επιβεβαιώνει το αποκλειστικό ρεπορτάζ.
Η πρόταση αυτή προέκυψε τόσο από μεγάλες τοπικές ενώσεις ξενοδόχων, σε συζητήσεις των μελών τους, όσο και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, και αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συζητηθεί σε αρχική φάση και με εκπροσώπους tour operators, οι οποίοι δεν έχουν προβάλλει αντιδράσεις επί της αρχής.


pox gs 2019
money tourism copyright photo

Η συμφωνία στο θέμα αυτό καθίσταται πλέον κομβική, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όπου αφενός αρκετά ξενοδοχεία ζητούν πλέον προπληρωμή και για την εφετινή περίοδο, όταν ξεκινήσει, από τουριστικούς οργανισμούς που δεν έχουν δώσει προκαταβολές, και αφετέρου οι Tour Operators, επισπεύδουν την υπογραφή των συμβολαίων για το 2021, εξαλείφοντας τις προκαταβολές και τα early bookings και επιμηκύνοντας την αποπληρωμή.
Μάλιστα αρκετοί tour operators, θέτουν και συστημικά θέματα για τις αλλαγές αυτές, υποστηρίζοντας ότι παραδείγματος χάρη, τα δάνεια που λαμβάνουν με κρατικές εγγυήσεις, μεταξύ άλλων απαγορεύουν, και την  καταβολή, πάσης φύσεως προκαταβολών.
Μια τέτοια εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση θα δημιουργούσε δυσκολίες στα ξενοδοχεία για την προετοιμασία τους ενόψη της επόμενης σαιζόν και των εργασιών που απαιτούνται (ανακαινίσεις, κ.λπ), εντούτοις θα βοηθούσε σημαντικά μεσομακροπρόθεσμα στην σωστή λειτουργία τους, καθώς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, στην χειρότερη περίπτωση, θα είχαν εξοφληθεί πλήρως για τις υπηρεσίες τους και με μηδενικό κίνδυνο επισφαλειώ.
Η επιστολή
Η επιστολή της ηγεσίας της ΠΟΞ, έχει ως εξής:
«Προς

κο. Χάρη Θεοχάρη
Υπουργό Τουρισμού
κο. Μάνο Κόνσολα
Υφυπουργό Τουρισμού

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ,
Λόγω της κρίσης του COVID -19 οι tour operator όχι μόνο έχουν σταματήσει τις πληρωμές των early booking, αλλά καταγγέλλουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια. Παράλληλα απαιτούν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις για την τρέχουσα σαιζόν και να τους παράσχουν πίστωση, καθώς δηλώνουν πως θα εξοφλούν τις σχετικές κρατήσεις εντός 60 ημερών από την αναχώρηση των πελατών.
Atrium Platinum
Τους όρους αυτούς επιδιώκουν να τους περιλάβουν και στα συμβόλαια που θα υπογραφούν για το έτος 2021.

Οι όροι αυτοί είναι αντικειμενικά αδύνατον να εφαρμοστούν, πολύ περισσότερο εν μέσω της κρίσης που όλοι βιώνουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι επιχειρήσεις μας και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που θα έχουν από τα υγειονομικά μέτρα που θα κληθούν να εφαρμόσουν όταν επαναλειτουργήσουν.
Είναι απόλυτα βέβαιο δε πως όσες επιχειρήσεις υποκύψουν στις πιέσεις των tour operator θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και θα χρειαστούν την κρατική ενίσχυση για να παραμείνουν σε λειτουργία.
Πηγή: money-tourism.gr/