24.4.20

Επιστολή προς Δήμαρχο Πολυγύρου απο την Παράταξη ΄΄Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο’’-Δηλητηριάσεις σε αδέσποτα ζώα στο Δήμο Πολυγύρου

Προς τον Δήμαρχο Πολυγύρου
Κοινοποίηση: Φιλοζωικό Πολιτιστικό & Περιβαλλοντικο Σωματείο Πολυγύρου, Μ.Μ.Ε.

Πολύγυρος 24 Απριλίου 2020
Κύριε Δήμαρχε,

Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή, μεταφέροντας την αγωνία συνδημοτών μας, η οποία αφορά το φαινόμενο δηλητηρίασης (φόλα) , σε δεσποζόμενα και κυρίως αδέσποτα ζώα του Δήμου μας, στον Πολύγυρο και όχι μόνο.

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν την πανδημία είχαμε αναφερθεί στα αρκετά περιπλανώμενα
αδέσποτα στη πόλη μας, γεγονός το οποίο θα οδηγούσε σε κατάπτυστες πρακτικές, όπως να ρίξουν φόλες ασυνείδητοι. Αναφέραμε επίσης ότι αν δεν προβούμε σε περισυλλογή και περίθαλψη των ζώων θα επαναληφθεί η απαράδεκτη αυτή πρακτική αφανισμού των ζωών όπερ και εγένετο.

Αντιλαμβάνεστε, πως αυτές οι πράξεις δείχνουν παντελή έλλειψη σεβασμού στην κοινωνία ενώ προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Ειδικά σε έναν δημοφιλή σε προορισμό Δήμο για το καλοκαίρι όπως ο δικός μας, δεν αρμόζουν εικόνες ντροπής νεκρών ζώων από φόλα, οι οποίες σίγουρα θα κάνουν το γύρο του διαδικτύου και των ΜΜΕ.

Επισημαίνουμε ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκύλοι & γάτες) προστατεύονται από το Νόμο 4039/2-2-2012 και σύμφωνα με τις διατάξεις του, η κακοποίηση των ζώων αποτελεί πια αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και άρα δεν απαιτείται η καταβολή των 100 ευρώ για την υποβολή καταγγελιών στην αστυνομία ή τον εισαγγελέα.

Παραδείγματα κακοποίησης: τοποθέτηση δηλητηριασμένου φαγητού για τα αδέσποτα (φόλες), μόνιμη αλυσόδεση σκύλου σε αυλή, μόνιμη εγκατάλειψη σε μπαλκόνια ή ταράτσες, υποσιτισμός, χτυπήματα, θανάτωση, βασανισμός, κυνομαχίες κ.λπ.

Το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση κάθε ζώου μπορεί να αγγίξει και τις 30.000€ ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως και 3 έτη.
Ζητάμε λοιπόν κύριε Δήμαρχε, κατόπιν έντονης ανησυχίας και διαμαρτυριών συνδημοτών μας, ιδιαίτερα μετά και από πρόσφατα συμβάντα, να μεριμνήσετε και να εκδώσετε ανακοίνωση αποτροπής τέτοιου εγκλήματος, υπενθυμίζοντας στους δράστες τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις τους.

Βοηθήστε με πρόληψη του κακού, πάρτε δραστική θέση και ενεργοποιήστε τους δημότες ενάντια στην απάνθρωπη δολοφονική ενέργεια της φόλας. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει ο Δήμος να μπαίνει μπροστά και να προβαίνει σε μηνυση κατ' αγνώστων.

Τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις πέρα από τη βαρβαρότητα που δείχνουν για το δράστη είναι πολύ επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ο εντοπισμός των δραστών που εγκληματούν κατά των ζώων απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμο, φιλοζωικά σωματεία, αστυνομία, ενεργοί πολίτες) με στόχο την ευαισθητοποίηση, την εύρεση και καταγγελία των δραστών. Η προσπάθεια του Δήμου μας προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι συνεχής κι επίμονη.

Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες, ευχαριστούμε προκαταβολικά για το ενδιαφέρον σας.

Με εκτίμηση

Για την Δημοτική Παράταξη ΄΄Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο’’

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αβέρης Αθανάσιος

Γκλάβας Γεώργιος

Τσινάς Αργύριος

Σφυρής Ιωάννης

Γιαλιάς Νικόλαος




ΣΧΕΤΙΚΟ 

500€ ΑΜΟΙΒΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΩΣΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΑΣΤΗ της δηλητηρίασης των δύο σκύλων στις 21/4 στην περιοχή του βενζινάδικου του Φραντζή στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Η αμοιβή δίνεται από την κυρία που τα μεγάλωσε. Τηλ 6978100064.