26.4.20

Ορμύλια Χαλκιδική : "Εκβολές Ποταμού Χαβρία" το ενα κ μοναδικό ποτάμι της Χαλκιδικής



"Εκβολές Ποταμού Χαβρία" το ενα κ μοναδικό ποτάμι της Χαλκιδικής --   video   GeorgeSal George


Ο Χαβρίας ή αλλιώς το ποτάμι της Ορμύλιας είναι το
μεγαλύτερο ποτάμι της Χαλκιδικής και πηγάζει , κυρίως, από τους ορεινούς όγκους του Χολομώντα και του Στρατωνικού όρους, βόρεια και του Κάκαβου, διασχίζει ήρεμα την κεντρική Χαλκιδική και εκβάλλει στον Τορωναίο Κόλπο.
Θεωρώντας ως κύρια πηγή του Χαβρία την περιοχή ‘Πιάβιτσα’ του Νεοχωρίου, μπορεί να εκτιμηθεί ότι το συνολικό μήκος του ποταμού είναι της τάξεως των 59 km.
Είναι ένα ποτάμι με πλούσια βλάστηση στις κοίτες του και με υπέροχα σημεία για περιπατητικές διαδρομές , περιήγηση με άλογα αλλά και με ποδήλατα.

Γενικά ιστορικά και γεωμορφολογικά στοιχεία για το Χαβρία.Άγνωστο παραμένει, ακόμα και στις μέρες μας, το αρχαίο όνομα του ποταμού που πηγάζει από τις περιοχές του Νεοχωρίου και της Αρναίας ο ένας βασικός του άξονας και από την περιοχή του ‘Κάκαβου’ ο άλλος. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε η άποψη πως, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων άμμου που κατέβαζε, ονομαζόταν ‘Αμμίτης’, δηλαδή αμμουδερός, άποψη πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από κάποια γραπτή ιστορική πηγή και μάλλον αυτό το όνομα αφορά το ποτάμι που πηγάζει από τον ορεινό όγκο ‘Ομβριανό’ στο Δήμο Ζερβοχωρίων και εκβάλλει στη λίμνη Βόλβη. Αναφέρονται όμως από την αρχαιότητα τα ονόματα δυο παραποτάμων του που δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια η θέση τους, του ‘Μάνη’ και του ‘Πεταρίσκου’. Είναι, επομένως, λογικό να λησμονήθηκε έτσι το αρχαίο όνομα του ποταμού από πολύ νωρίς. Στα νεότερα χρόνια, σε αγιορείτικα έγγραφα του 14ου αιώνα τον συναντούμε ως «ποταμόν», «μέγαν ποταμόν» ή «μεγαλοπόταμο», ενώ στους περισσότερους χάρτες ονομάζεται σαν «το ποτάμι της Ορμύλιας» ή «ποταμός Ερμυλίας». Από τα μέσα ήδη περίπου του 19ου αιώνα πρέπει να έγινε η παρανόηση και από πολλούς συγγραφείς μνημονεύεται ως «Χαβρίας», όνομα που ανήκει όμως, όπως φαίνεται, στον κύριο ποταμό της Καλαμαριάς. 

Ο Χαβρίας εκβάλλει στον Τορωναίο κόλπο στην ‘Παλιομάνα’ της Ορμύλιας, λίγο μετά το Βατοπέδι. Κάποιες άλλες πηγές του βρίσκονται βορειανατολικά της Αρναίας, στην περιοχή Τσαΐρια. Τα δυο κύρια τμήματά του Χαβρία, αυτό που κατεβαίνει από την περιοχή του Παλαιοχωρίου και αυτό που έρχεται από ανατολικά, από την περιοχή του Γοματίου και της Μ. Παναγίας, ενώνονται σε ένα στην περιοχή της ‘Σμίξης’ (αυτό υπονοεί και η ονομασία της τοποθεσίας) για να αποτελέσουν από εκεί και κάτω την κεντρική κοίτη του ποταμού. 

Οι περισσότεροι χείμαρροι στη λεκάνη απορροής του Χαβρία δεν παρουσιάζουν επιφανειακή ροή παρά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Αλλά και η επιφανειακή ροή του ίδιου του Χαβρία, που κι αυτός στην πραγματικότητα είναι χείμαρρος, τους θερινούς μήνες είναι μειωμένη και περιορίζεται έως την περιοχή των Πλανών και του Μεταγγιτσίου.

Στη διαδρομή του ο Χαβρίας διέρχεται από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι δυο αξιόλογα παλαιοχριστιανικά κάστρα, το ‘Νέπωσι’, στην περιοχή του Παλαιοχωρίου και η Καλλίπολη στην περιοχή της Ορμύλιας. Μικρότερα κάστρα υπάρχουν στο Περιστέρι (νότια από το Νέπωσι), στη Σμίξη, στον παραπόταμο Καπρινίκια πάνω από την Ορμύλια και αλλού. Σ` αυτή του την πορεία, αλλά και στους βασικούς παραποτάμους του, υπήρχαν παλιότερα πλήθος νερόμυλοι και νεροτριβές τα ερείπια των οποίων διακρίνονται ακόμη. Πάνω, μάλιστα, από το ‘Νέπωσι’, λειτουργούσαν μέχρι πριν λίγα μόλις χρόνια κάποιες νεροτριβές.
Σε κάποια σημεία του ποταμού, στην άμμο του, ανιχνεύονται ψήγματα προσχωματικού χρυσού, που πρέπει να προέρχεται από τα χρυσοφόρα πετρώματα του Κάκαβου. Σε άγνωστη εποχή της αρχαιότητας, πιθανόν και στα κλασικά χρόνια, έγιναν εκτεταμένες εργασίες περισυλλογής του χρυσού με κοσκίνισμα της άμμου. Κατάλοιπα αυτών των εργασιών είναι οι μεγάλοι λιθοσωροί, οι «αγραμάδες», κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Πλανών.
Το ποτάμι υπήρξε για τους κατοίκους τους περιοχής χώρος εργασίας, αναψυχής και παιχνιδιού. Αποτελούσε γι` τους πηγή δημιουργίας, πλούτου και ευημερίας. Το καταπράσινο τοπίο και η κοιλάδα μέσα στην οποία κυλάει τα νερά του ο Χαβρίας, άλλοτε ορμητικά και άλλοτε ήρεμα, οι δασωμένοι λόφοι, η καλλιεργημένη γη και η ποικιλότροπη βλάστηση φαίνεται να χαρακτηρίζουν την περιοχή σαν ένα θαυμαστό τόπο ισορροπίας του ανθρώπου με τη φύση.

Όποια ιστοσελίδα επιθυμεί, μπορεί να αναμεταδώσει οποιοδήποτε βίντεο, αυστηρά και ΜΟΝΟ μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση του YouTube. (Κοινοποίηση)
Απαγορεύεται η αναμετάδοση για δημιουργία εσόδων. 
Σε περίπτωση αναμετάδοσης από τηλεοπτικούς σταθμούς να είναι εμφανές το Logo του καναλιού. Απαγορεύεται η λήψη και χρησιμοποίηση αποσπασματικών πλάνων από το βίντεο.
Σε περίπτωση απόκρυψης του λογοτύπου γίνεται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

κάντε εγγραφή στο κανάλι για να βλέπετε πτήσεις drone απο την ομορφότερη χώρα του κόσμου.
Επίσης κατά καιρούς θα ανεβαίνουν στο κανάλι μου και συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών.

Music -- The Fury - Scott Buckley

GeorgeSal George