22.4.20

Zeit: «Η ώρα του Σωτήρη Τσιόδρα»

Εγκωμιαστικό άρθρο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit για τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση η ελληνική κυβέρνηση. «Οι πραγματικές προκλήσεις για τον Μητσοτάκη όμως μάλλον έπονται».
Υπό τον τίτλο «Η ώρα του Σωτήρη Τσιόδρα» η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit δημοσιεύει
στην ηλεκτρονική της διεύθυνση εκτενές άρθρο, εξαίροντας τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίζεται μέχρι στιγμής την πανδημία του κορωνοϊού. «Στην ευρωκρίση η Ελλάδα θεωρούνταν αποτυχημένο κράτος. 
Τώρα η κυβέρνηση χειρίζεται υποδειγματικά την κρίση του κορωνοϊού. Αυτό σχετίζεται και με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο», αναφέρει η εφημερίδα, παραπέμποντας τόσο σε πρόσφατη ανάλυση του think tank Bridge που κατέτασσε την Ελλάδα πρώτη μεταξύ δέκα ευρωπαϊκών χωρών ως προς τη στρατηγική αντιμετώπισης του ιού όσο και σε πρόσφατη συνέντευξη του ισραηλινού ιστορικού και φιλοσόφου Χαράρι ο οποίος επαίνεσε την Ελλάδα για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση. «Ειδικά η χώρα της χρόνιας κρίσης Ελλάδα καταγράφει εκπληκτικές επιτυχίες στη μάχη κατά της πανδημίας», σχολιάζει η Zeit.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. 
Με 11 νεκρούς λόγω κορωνοϊού ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση παγκοσμίως και στην 21η στην ΕΕ. Στη Γερμανία ο αριθμός των θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό είναι πέντε φορές μεγαλύτερος, σε Ιταλία και Ισπανία 30 φορές. Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα η Ελλάδα βρισκόταν πριν από τρεις εβδομάδες στην 66η θέση, σήμερα βρίσκεται στην 85η.
Καλά προετοιμασμένη η κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να αντιδράσει άμεσα. Η πανδημία βρήκε την Ελλάδα σε μια μάλλον μη ευνοϊκή χρονική συγκυρία» γράφει η Zeit
«Η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να αντιδράσει άμεσα. Η πανδημία βρήκε την Ελλάδα σε μια μάλλον μη ευνοϊκή χρονική συγκυρία» γράφει η Zeit
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Σωτήρη Τσιόδρα. Ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ελληνικού υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό έχει συνδιαμορφώσει καθοριστικά τη στρατηγική για τον περιορισμό της νόσου. Ο σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ και το ΜΙΤ γιατρός απολαμβάνει διεθνούς φήμης ως ειδήμων σε μολυσματικές ασθένειες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ όταν στα τέλη του 2019 κάλεσε τον 55χρονο να αναλάβει ειδικός σύμβουλός του για την επιδημία του κορωνοϊού.
Εβδομάδες πριν ο ιός φτάσει στην Ελλάδα ήταν ήδη έτοιμα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Έτσι η κυβέρνηση μπόρεσε να αντιδράσει τάχιστα όταν εμφανίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη […]. Αμέσως ο Μητσοτάκης επέβαλε την απαγόρευση των αποκριάτικων παρελάσεων που θα γίνονταν την επόμενη εβδομάδα. Ήταν μια μάλλον μη δημοφιλής απόφαση που όμως έδειξε στους Έλληνες ότι τα πράγματα σοβαρεύουν», επισημαίνει η εφημερίδα, παραπέμποντας στα περιοριστικά μέτρα που ακολούθησαν.
«Η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να αντιδράσει άμεσα. Η πανδημία βρήκε την Ελλάδα σε μια μάλλον μη ευνοϊκή χρονική συγκυρία. Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης κατά τα οποία η χώρα απώλεσε πάνω από το ένα τέταρτο της οικονομικής της ισχύος, το κρατικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση. Παντού υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Πάνω από 20.000 γιατροί μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης. Στα νοσοκομεία λείπει συχνά στοιχειώδης εξοπλισμός. Όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα, τα δημόσια νοσοκομεία μετρούσαν μόλις 565 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε χρόνο ρεκόρ το υπουργείο Υγείας προσέλαβε 4.200 γιατρούς και αύξησε τη διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ στα 910 κρεβάτια. Και μπορεί με 8,5 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 άτομα η Ελλάδα να συνεχίζει να διαθέτει συγκριτικά λίγα κρεβάτια […] ωστόσο χάρη στην προνοητική διαχείριση της κρίσης από πλευράς της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ούτε καν το 10% των διαθέσιμων κρεβατιών για ασθενείς Coviv-19.
Η Zeit σχολιάζει ότι προκαλεί έκπληξη «με πόση πειθαρχία ακολουθούν οι Έλληνες τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε μια χώρα όπου συχνά οι απαγορεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα και όπου η ατομική ελευθερία φαίνεται να είναι το μέτρο των πάντων.''Ωριμάσαμε, λέει ο Μητσοτάκης''», ο οποίος, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αν και έχει καλά εφόδια με σπουδές σε Harvard και Stanford και έχοντας εργαστεί στις Chase και McKinsey, παραδέχεται την ίδια ώρα ότι «τους τελευταίους μήνες έχω μάθει πολλά: πόσο γρήγορα πρέπει να λαμβάνεις αποφάσεις ακόμη και όταν δεν έχεις διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης