21.4.20

Παράταξη Δήμου Σιθωνίας Όραμα-Δημιουργία-Προοπτική (Ξανθόπουλος) έγραφο προς Δήμο «Καταγραφή-οριοθέτηση-διευθέτηση ρεμάτων» από τις τελευταίες καταστροφές

ΘΕΜΑ : «Καταγραφή-οριοθέτηση-διευθέτηση ρεμάτων»
Η τελευταία θεομηνία στις αρχές Απριλίου , προκάλεσε σημαντικές καταστροφές , ιδιαίτερα στη Σάρτη αλλά και σ’ άλλες περιοχές αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την παντελή έλλειψη πρόνοιας για έργα διευθέτησης ρεμάτων σ’ ολόκληρη την εικοσαετία , στην οποία έχετε την ευθύνη διοίκησης του
Δήμου .
Βασικά έργα υποδομής είναι η ύδρευση , η αποχέτευση ,η αντιπλημμυρική προστασία . 
Δυστυχώς σ’ όλα έχετε αποτύχει παταγωδώς , όπως βεβαιώνει η πράξη αλλά και οι σχετικές εκθέσεις αρμοδίων υπηρεσιών όπως π.χ. ότι δεν λειτουργεί σωστά ΚΑΜΙΑ εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί) επιβαρύνοντας το περιβάλλον με υπερδεκαπλάσια ακατάλληλα φορτία .
Περιοριζόμενοι στα τελευταία γεγονότα των καταστροφών από πλημμύρες , γνωρίζοντας ότι δεν γίνονται όλα σε μια μέρα , είσθε υπόλογοι γιατί δεν ξεκινήσατε σ’ ολόκληρη την εικοσαετία την απλή διαδικασία καταγραφής πρώτα και στη συνέχεια οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων .
Η απλή αρχική καταγραφή θα σας έδινε το δικαίωμα να ιεραρχήσετε και τις εργασίες οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων . Επί πλέον θα σας έδινε το δικαίωμα σε ορισμένες περιπτώσεις όπως της Σάρτης να προλάβετε τις καταστροφές με «απλές οχυρωματικές» παρεμβάσεις .
Ζητούμε , να ξεκινήσετε επιτέλους τη διαδικασία της καταγραφής με ιεράρχηση στη συνέχεια ενεργειών , που θ’ αποτρέψουν στο μέλλον καταστροφές από πλημμύρες .

Αθανάσιος Δημ. Ξανθόπουλος






Δελτίο Τύπου από την επίσκεψη κλιμακίου της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Σιθωνίας στον παλαιό δήμο Τορώνης μετά τη Θεομηνία της 4ης και 5ης/4/2020(εικόνες)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΙΚΗΤΗ 7/4/2020
ΘΕΜΑ : « Επίσκεψη κλιμακίου της παράταξής μας στον  παλαιό δήμο Τορώνης μετά τη Θεομηνία της  4ης και 5ης/4/2020»
Κλιμάκιο της παράταξης « ΟΡΑΜΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»  αποτελούμενο από τους Αθανάσιο Ξανθόπουλο , Ιωάννη Γιαρένη , Ειρήνη Ζήσιου και Αθανάσιο Μάντσιο επισκέφτηκε τη Δευτέρα στις 6/4/2020 τις πληγείσες περιοχές της Νότιας Σιθωνίας .

Εκφράζουμε βέβαια και την απορία μας , γιατί σχετικά Μ.Μ.Ε. αρκούνται στην αναφορά των καταστροφών και δεν αναζητούν τις αιτίες .
Το συμπέρασμα είναι ότι οι καταστροφές οφείλονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην προφανή ανεπάρκεια και όχι μόνο , της Διοίκησης του Δήμου .Θα ακολουθήσουν επιμέρους αναφορές με φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της παράταξής μας .
Γενικά αναφέρουμε ότι οι καταστροφές στη Σάρτη στην έλλειψη έργων προστασίας ΕΝΟΣ ρέματος . Ανεξάρτητα από την ανάγκη καταγραφής-οριοθέτησης και διευθέτησης όλων των ρεμάτων , η απλή παρατήρηση δείχνει την αναγκαιότητα  για άμεση παρέμβαση σ’ ΕΝΑ ρέμα . Είκοσι χρόνια διοίκησης του Δήμου και παρά το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης εμφανίζονται πλημμυρικά φαινόμενα , δεν αρκούσαν να το εντοπίσουν ;  
Η  παραλία της Συκιάς αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση . Οι προσχώσεις που απ’ ό,τι φαίνεται  «γέννησαν» την παραλιακή ζώνη έχουν δημιουργήσει «ανάχωμα» προς την πλευρά της θάλασσας  , με αποτέλεσμα σε κάθε έντονη βροχόπτωση , η όλη έκταση να καλύπτεται από νερά . Υπάρχουν «τυφλά» ρέματα λόγω έλλειψης υψομετρικής διαφοράς . Η γενική κάλυψη της περιοχής από νερά επαναλήφθηκε  πολλές  φορές στα είκοσι χρόνια διοίκησης του Δήμου από την τωρινή διοίκηση . Ζητούμε να μας αναφέρουν , έστω και μια σκέψη που έκαναν για την αντιμετώπιση του φαινομένου  .
Τέλος είναι γνωστό ότι τα ρέματα όσο προχωρούν στις εκβολές τους προς τη θάλασσα διευρύνονται . Κατ’ εξαίρεση  στο Δήμο Σιθωνίας στενεύουν !!!! Γιατί ;  Διότι οι παρόχθιοι  με την ανοχή του Δήμου ( μόνον;  εκφράζουμε επιφυλάξεις ) , όχι μόνο κατέλαβαν τις παρόχθιες εκτάσεις αλλά έκτισαν καταφανέστατα μέσα στο ρέμα . 
Οι εικόνες στο Πόρτο Κουφό και στη Τορώνη είναι απόλυτα αποκαλυπτικές της ανεπάρκειας της διοίκησης του Δήμου Σιθωνίας .
Θ’ ακολουθήσει στις επόμενες ημέρες αναλυτική αναφορά  επιμέρους καταστάσεων .