21.4.20

Ανακοίνωση της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Σιθωνίας σχετικά με θεματα Δ.Σ. που αφορούν Ορισμό Δικηγόρων εργολάβοι που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, έργα ανάπλασης της παραλίας της Νικήτης, ακατέργαστα απόβλητα στη θάλασσα.



Ανακοίνωση Παράταξης Όραμα-Δημιουργία-Προοπτική Δήμου Σιθωνίας 


Στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης/4/2020 υπήρχαν τέσσερα θέματα που αφορούσαν σ’ ορισμό  δικηγόρων για υποθέσεις του «Δήμου»  Είναι γνωστή η στρατηγική των λαϊκιστών  και υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθούμε ότι αφού καταψηφίσαμε τα
παραπάνω θέματα  πως είμαστε  ως παράταξη εχθρική  στα συμφέροντα του Δήμου. Γι’ αυτό λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στις απαραίτητες διευκρινήσεις.
     Μόνιμα ζητούμε τα θέματα που έρχονται για ψήφιση να συνοδεύονται  μ’ επεξηγηματικές περιλήψεις και μ’ ικανό αριθμό στοιχείων που να τεκμηριώνουν το αίτημα της θετικής ψήφου.  Δυστυχώς δεν υπήρξε ούτε μια φορά που ν’ ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας.
     Το ερώτημα που γεννιέται αυθόρμητα είναι, γιατί το κάνουν αυτό; Τι θέλουν να κρύψουν; Ο χρόνος που απαιτείται για τη σύνταξη μιας εισήγησης είναι  το πολύ μια ώρα για κάποιον που ξέρει το θέμα. Κανείς από τους εισηγητές δεν μπορεί να αφιερώσει μια ώρα το μήνα; Ή μήπως το κάνει εκούσια; Το αποτέλεσμα είναι πως χωρίς ουσιαστική εισήγηση, οι σύμβουλοι αγνοούν το θέμα και ψηφίζοντας θετικά ανακηρύσσουν τον εαυτό τους σε γλάστρα.
     Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στα θέματα που αφορούσαν στον ορισμό  δικηγόρων για υποθέσεις του Δήμου της συνεδρίασης του Δ.Σ. της 14ης /4/2020.  Υπήρξαν τέσσερις  προτάσεις . Αντί εισηγήσεων προσκόμισαν την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής , χωρίς καμία επεξηγηματική έκθεση. Παρακάμπτουμε την πρώτη περίπτωση για λόγους παντελούς έλλειψης στοιχείων.
     Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σ’ αυτοδίκαιη άρση της απόφασης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού από το ελληνικό δημόσιο στον Δήμο Σιθωνίας για έργα ανάπλασης της παραλίας της Νικήτης, με το αιτιολογικό ότι ο Δήμος προέβη σε κατασκευές σ’ εκτός του παραχωρηθέντος τμήματος του αιγιαλού κατά παράβαση των όρων της παραχώρησης.
     Προφανώς δεν αμφισβητούμε το έργο αναβάθμισης της παραλίας της Νικήτης. 
Το ερώτημά μας είναι, δεν ήταν δυνατόν να διεκδικήσουμε εξ αρχής το σύνολο έκτασης στο οποίο έγινε το έργο;
 Δεν υπήρχαν από την αρχή μελέτες που προσδιόριζαν το χώρο της παρέμβασης; 
Με ποιες μελέτες έγινε το έργο; 
Τι συνέβη και έγιναν έργα σ’ έκταση που δεν προβλεπόταν από τη μελέτη; 
 Δεν αποκλείουμε να υπήρχε νομική αδυναμία, γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν κι αυτά . Θα μπορούσαν τουλάχιστον να μας το ξεκαθαρίσουν. 
Όμως μένει η απορία πως από δέκα στρέμματα  έγινε παρέμβαση σε είκοσι στρέμματα (τα νούμερα είναι υποθετικά διότι δεν φρόντισαν να μας ενημερώσουν) Και αν ισχύει αυτό πως πληρώνονται οι εργολάβοι; Με ποια επιμέτρηση; Με ποια βεβαίωση καλής εκτέλεσης; Ερωτήματα αναπάντητα .
     Πως τότε λοιπόν  ζητούν τη θετική ψήφο, όταν ιδιαίτερα σε επόμενο θέμα ζητούν ορισμό δικηγόρου, διότι τέσσερεις εργολάβοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν πρωτόδικα επειδή αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό του συγκεκριμένου έργου!!! 
Ζητήσαμε να μας δώσουν τη σχετική πρωτόδικη καταδικαστική για τον Δήμο Σιθωνίας απόφαση , με παράλληλη εισήγηση. Δεν προσκόμισαν απολύτως τίποτα. Ήταν λοιπόν ένα φυσιολογικό λάθος ή επρόκειτο για «εκούσιο» λάθος;  Δεν θέλουμε να προδικάσουμε απολύτως τίποτα. αν αποδειχτεί (ΑΝ ΛΕΜΕ) πως υπήρχε «εκούσιο» λάθος, δεν καταλαβαίνουμε  γιατί θα πρέπει  ο Δήμος, οι δημότες δηλαδή να επιβαρύνονται μ’ εσκεμμένα λάθη υπαλλήλων. 
Περιμένουμε τη δικαστική απόφαση, την έκθεση της επιτροπής που απέκλεισε τέσσερεις  εργολάβους  και τότε θα λάβουμε επίσημη θέση.
     Τέλος το άλλο θέμα αφορά σε ρύπανση του περιβάλλοντος από αμέλεια. 
Προφανώς το θέμα δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του αρμόδιου Αντιδημάρχου. 
Το θέμα είναι γιατί να χύνονται ακατέργαστα απόβλητα στη θάλασσα, όταν ο Δήμος ξόδεψε επτά εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με δικαστικές αποφάσεις (Γιατί άραγε;) για την καλή λειτουργία των βιολογικών και κανένας δεν λειτουργεί σωστά, σύμφωνα με  επίσημες εκθέσεις αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  που κατέγραψαν υπερδεκαπλάσια απαγορευτικά φορτία στα λύματα που χύνονται στις θάλασσες μας.
     Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ερώτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αρμόδιος Αντιδήμαρχος, μας απάντησε χωρίς περιστροφές πως κανένας βιολογικός στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά!!! Άρα καλώς χύνονται στη θάλασσα τα ακατέργαστα λύματα κατά την άποψη της πλειοψηφίας  που διοικεί το Δήμο . Εμείς όμως θα επιμείνουμε:  
Είναι αλήθεια ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Πως με την ανοχή του Δήμου άδειαζαν  στο βιολογικό της Νικήτης  υπεδιπλάσια του επιτρεπόμενου φόρτου, φορτία τα οποία έρχονταν μάλιστα από άλλους Δήμους!!! 
Στα είκοσι χρόνια που διοικούν γιατί δεν έκαναν κάτι μέσω μιας αναβάθμισης για να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος φόρτος; Γιατί θα πρέπει οι δημότες  να πληρώνουν σοβαρές παραλείψεις της Διοίκησης; - Να πληρώσουν όλες οι γλάστρες που μας διοικούν .

Επιμένουμε στην προσκόμιση στοιχείων για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.


Όραμα-Δημιουργία-Προοπτική