13.4.20

Βοήθεια στο Σπίτι: Νέα Εγκύκλιος ειδικά για 54 Δήμους (και ο Δήμος Κασσανδρας)

Οδηγίες για τη δυνατότητα σύστασης οργανικών θέσεων για την παροχή υπηρεσιών “Βοήθεια στο Σπίτι” στους Δήμους  που δενυλοποιούν το Πρόγραμμα, εξέδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Η σχετική Εγκύκλιος με την ένδειξη εξ. επείγον, εκδόθηκε την 10η Απριλίου και έχει ως αποδέκτες 54 Δήμους της Χώρας, τη Λίστα των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ


Ο Π.Θεοδωρικάκος ενημερώνει πως οι Δήμοι που δεν υλοποιούν το Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” προς το παρόν, έχουν τηδυνατότητα να τροποποιήσουν τους οικείους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) και να συστήσουν τις αναγκαίες θέσεις εξειδικευμένου προσωπικούσύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις του άρ.10 του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007),προκειμένου να συμπεριλάβουν στις κοινωνικές υπηρεσίες τους την κατ’ οίκον φροντίδα.
Οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι θα πρέπει να προβούν άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ
Για την παροχή υπηρεσιών βοήθειας στο σπίτιαπαιτούνταιτουλάχιστον:
-  μία (1) θέση ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικών λειτουργών
- μία (1) θέση ΠΕ ή ΤΕ Νοσηλευτών ή ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών
- μία (1) θέση ΥΕ Οικογενειακών ή Οικιακών βοηθών
και μία (1) θέση ΔΕ Οδηγών (εφόσον υπάρχει αυτοκίνητο)
Οι θέσεις συστήνονται κατά κατηγορίες και κλάδους με τη διαδικασία του αρ.10 του ν.3584/2007, δηλαδή με Απόφαση του ΔημοτικούΣυμβουλίουη οποία εγκρίνεται με πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησηςμετά από γνώμη του οικείου ΥπηρεσιακούΣυμβουλίου. Η εγκριτική πράξη δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να συντρέχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις της ̟αρ.3 του ίδιου άρθρουδηλαδή για τη σύσταση κάθε νέαςθέσης θα πρέπει ο μέσος όρος των τακτικών εσόδων των δύο τελευταίων ετών να είναι διπλάσιος του ποσού στο οποίο ανέρχεται ηετήσια δαπάνη του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων νέων θέσεωνπολλαπλασιαζόμενης της δαπάνηςαυτής επί δύο.
Εννοείται ότι δεν απαιτείται η σύσταση νέων θέσεων, αν υφίστανται αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού στονΟΕΥ.
Σε περίπτωση σύστασης περισσότερων της μίας θέσεων ανά κλάδο ή θέσεων διαφορετικών κλάδων από τους προτεινόμενους κατά ταανωτέρω, συναφών πάντως με την παροχή των υπηρεσιών του Προγράμματος (π.χΠΕ Ψυχολόγων, ΤΕ Φυσικοθεραπευτών), θα πρέπεινα αιτιολογείται ειδικώς η σχετική αναγκαιότητα, προκειμένου να ληφθεί υπόψη κατά το στάδιο της εισήγησης του Υπουργού για τηχορήγηση της έγκρισης.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΥΣ 33/2006 ΩΣ ΙΣΧΥΕΙ
Για τον προγραμματισμό της κάλυψης των ανωτέρω θέσεωνθα πρέπει να ληφθεί Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής βάσει του αρ.3παρ.1 του ν.4623/2019, στην οποία να αναφέρονται ο αριθμός των αιτούμενων κενών θέσεων κατά κατηγορία και κλάδο, όπως ακριβώςέχουν προβλεφθεί στον ΟΕΥ, τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα διορισμού ή και πρόσθεταόπως προβλέπονται από την κείμενηνομοθεσίακαθώς και η ειδική αιτιολόγηση στην περίπτωση που υπάρχει διαφοροποίηση του αριθμού ή του κλάδου των θέσεων σε σχέση με τους προτεινόμενους.
Για την κάλυψη της δαπάνης πλήρωσης των θέσεωνθα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις τόσο για το έτος 2020 όσο καικάθε επόμενο έτος.
Ειδικότερες οδηγίες για τον τρόπο υποβολής των αιτημάτων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα σας δοθούν με νεότερο έγγραφοτου Υπουργείου Εσωτερικών.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
- Δήμοι που υπέβαλαν σχετικό αίτημα με τη διαδικασία του ετήσιου προγραμματισμού, παρακαλούνται να επανυποβάλουν το αίτημάτους, τηρώντας τις οδηγίες της παρούσας Εγκυκλίου.
- Επειδή οι περιγραφόμενες διαδικασίες είναι χρονοβόρες και προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξέταση έκδοσης Προκήρυξης σεδεύτερο χρόνοπαρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και την κατάλληλη προετοιμασία των διοικητικών υπηρεσιών σας.
- Τέλος, επισημαίνεται ότιγια την άμεση παροχή υπηρεσιών Βοήθειας στο Σπίτι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες την τρέχουσα περίοδοαντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊούπαρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνουδιάρκειας σύμβασης έως 4 μήνες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο εικοστό τέταρτο ̟αρ.2 της από 14.3.2020 ΠΝΠ.

Η αριθμ.58/22899/10.4.2020 Εγκύκλιος βρίσκεται εδώ