Τα φαινόμενα αυτά προκλήθηκαν για ακόμα μια φορά λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, σε συνδυασμό με τα μπαζωμένα ρέματα από τους χείμαρρους. Οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και οι καταστροφές αυτές, είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης.Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και των Περιφερειακών - Δημοτικών Αρχών. Η σημερινή
κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος. Για αυτό και είναι προκλητικό να επικαλούνται φυσικά φαινόμενα και θεομηνίες όλοι αυτοί που δεν προχωράνε στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα να γίνονται καταστροφές συνέχεια, στην πρώτη δυνατή νεροποντή.
ΚΚΕ Ερώτηση για τις πλημμύρες στη Χαλκιδική
Ερώτηση σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε δήμους της Χαλκιδικής από τη βροχή κατέθεσαν στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
Παραθέτουμε την Ερώτηση:
«Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια πλήττεται από δυνατές βροχοπτώσεις η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα να προκληθούν για ακόμη μια φορά σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές σε έργα υποδομής, στο κεντρικό και στο αγροτικό οδικό δίκτυο, με πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Συγκεκριμένα:
Στο Δήμο Σιθωνίας:
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το βράδυ του Σαββάτου 04.04.2020 είναι αυτές της Σάρτης, Τορώνης και Συκιάς, όπου υπερχείλισαν ρέματα και χείμαρροι και πλημμύρισαν οι δρόμοι, υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και καταστημάτων των οικισμών αυτών. Επιπλέον σημειώθηκαν και κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε αγροτικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η πρόσβαση κτηνοτρόφων της Συκιάς στα ποιμνιοστάσιά τους. Επίσης σε ιρλανδική διάβαση στο παραλιακό μέτωπο της Συκιάς παρατηρήθηκε πτώση του οδοστρώματος.
Στη Σάρτη φούσκωσαν τα δύο μεγάλα ρέματα υπερχειλίζοντας σε αρκετά σημεία λόγω των φερτών υλικών, ενώ υποχώρησε ξύλινη γέφυρα και σημειώθηκε καθίζηση πεζόδρομου στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου της, επιπλέον ο κεντρικός αγωγός απορροής όμβριων υδάτων, ο οποίος διοχετεύει τα νερά στην παραλία, έσπασε και κατέστρεψε το δίκτυο ύδρευσης. Τέλος σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την άντληση των νερών σε κατοικίες και καταστήματα.
Στο Δήμο Κασσάνδρας:
Η Παλλήνη ήδη έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές, στην παραλιακή ζώνη, σε αγροτικές οδούς και σε ρέματα. Παράλληλα, κλειστός θα παραμείνει ο δρόμος Πευκοχωρίου - Αγίας Παρασκευής που εμφάνισε επικίνδυνες καθιζήσεις.
Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της ΠΕ Χαλκιδικής έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και η σημερινή της ΝΔ δεν θέλησαν και δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.
Το Κόμμα μας έχει αναδείξει, με πλειάδα Ερωτήσεων στη Βουλή, τους κινδύνους που υπάρχουν για εκτεταμένες πλημμύρες στην ΠΕ Χαλκιδικής.
Χαρακτηριστικό της κρίσιμης απουσίας της αναγκαίας αντιπλημμυρικής θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής και έργων είναι η απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών σε συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματός μας (αρ. πρωτ. 260/26-11-2019) για το θέμα των καταστροφών από βροχόπτωση σε Δήμους της ΠΕ Χαλκιδικής, όπου ανέφερε ότι: "Και πρέπει επιτέλους άμεσα να προχωρήσουν αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα, διότι δεν γίνεται ακόμα και σε μια πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση να κινδυνεύουν όχι μόνο περιουσίες, αλλά πιθανόν και ζωές. Έχει υποβληθεί μία μελέτη περίπου 500.000 ευρώ, η οποία διευθετεί τα ρέματα της περιοχής και την οποία θα προσπαθήσουμε να την εντάξουμε άμεσα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από τον «ΦιλόΔημο» είτε από τη νέα φάση του χρηματοδοτικού εργαλείου. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. …".
Παρά όμως τις διαχρονικές υποσχέσεις των αρμοδίων, αλλά και το πολλά, από αυτούς, υποσχόμενο "Εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας (EL 10) ΦΕΚ 2638 Β - 5.07.2018", δεν έχει γίνει έως και σήμερα κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής. Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση (δήμοι της περιοχής και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις-"μπαλώματα" μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
· Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β΄ κατοικίας.
· Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
· Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
· Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.
· Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων».