Φανάρι Νικήτης |
Προβληματισμένοι είναι οι κάτοικοι του γειτονικού νομού που φοβούνται πως το Πάσχα οι Θεσσαλονικείς θα επισκεφτούν τα εξοχικά τους και ο κορονοϊός θα μεταδοθεί στην περιοχή
«Σαν την Χαλκιδική… έχει. Στο σπίτι σας. Εκεί να μείνετε». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όσους έχουν εξοχικά, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και μόνιμοι κάτοικοι του γειτονικού στη
Θεσσαλονίκη νομού, του νομού Χαλκιδικής σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την διασπορά του κορονοϊού και να κρατήσουν τις περιοχές τους όσο γίνεται «καθαρές» από κρούσματα.
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής εμφανίζονται προβληματισμένοι και αγχωμένοι αναφορικά με το εάν οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών θα τηρήσουν το νόμο και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και δεν θα αρχίσουν με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα να συρρέουν κατά εκατοντάδες στην περιοχή. Σε μια προσπάθεια δε, να μην φέρουν επισκέπτες τον κορονοϊό στον τόπο τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν να κλείσει ακόμα και η γέφυρα της Ποτίδαιας για να αποτραπεί ενδεχόμενο κύμα εκδρομέων του Πάσχα.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της δημάρχου Κασσάνδρας, Αναστασίας Χαλκιά στη «ΜτΚ».
«Έχω πολύ μεγάλο άγχος. Τα Σαββατοκύριακα, που προηγήθηκαν του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, έγινε κυριολεκτικά χαμός. Έχω πολύ μεγάλο άγχος για το τι θα συμβεί. Θέλω να κλείσω την Ποτίδαια και σκοπεύω να εξετάσω αν υπάρχει τέτοιο νομικό πλαίσιο και σε συνεννόηση με το υπουργείο και την Περιφέρεια να πάρουμε τις αποφάσεις μας» τονίζει η κ. Χαλκιά. Όπως περιγράφει η δήμαρχος Κασσάνδρας την δεδομένη στιγμή υπάρχουν πολίτες οι οποίοι… ξέμειναν στα εξοχικά τους σπίτια και οι οποίοι είναι κλεισμένοι στις οικείες τους και πειθαρχούν στα μέτρα. «Ο κόσμος πειθαρχεί. Μένει σπίτι και όταν κυκλοφορεί κρατά τις απαραίτητες αποστάσεις και τηρεί τις οδηγίες που δίνουν οι αρμόδιοι» τονίζει, σχολιάζοντας πως οι περίπου 17.000 μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι επισκέπτες βγαίνουν από τα σπίτια και κάνουν βόλτα στον κήπο τους ή στην παραλία.
«Να ξεχάσουμε παππούδες και γιαγιάδες»
Στην Χαλκιδική, όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος ο μόνιμος πληθυσμός αγγίζει περίπου τους 110.000 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός βέβαια πολλαπλασιάζεται από την περίοδο του Πάσχα και μετά, όταν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών ανοίγουν τα σπίτια τους για την καλοκαιρινή περίοδο.
Ως τουριστικός προορισμός άλλωστε η Χαλκιδική υποδέχεται κόσμο όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τις περιοχές της Καστοριάς και της Κοζάνης, κάτοικοι των οποίων διαθέτουν εξοχικά στην Χαλκιδική.
«Τους παρακαλούμε να μείνουν στα σπίτια τους. Να μην έρθουν στα εξοχικά. Κάνουμε έκκληση και θέλουμε να μας ακούσουν για το καλό όλων μας και των μονίμων κατοίκων». Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όσοι πρόλαβαν να την επισκεφτούν και αποφάσισαν να περάσουν τις ημέρες του εγκλεισμού στα εξοχικά τους, είναι πειθαρχημένοι και τηρούν όσα έχουν ανακοινωθεί από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόρα, τον υπουργό Βασίλη Κίκιλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
«Πρέπει να ξεχάσουμε αυτή την περίοδο τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Για το καλό τους» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης. «Το προτελευταίο Σαββατοκύριακο ήταν σαν 15αύγουστος» περιγράφει θέλοντας να μεταφέρει την εικόνα που επικρατούσε στα κέντρα των δήμων και στις παραλίες της Χαλκιδικής. «Ενημερώνουμε τον κόσμο συνεχώς για τις αποστάσεις, τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και προστασίας» συμπληρώνει. Υποστηρίζει δε, πως υπάρχει καλός έλεγχος από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας στην εθνική οδό και στα σημεία εισόδου και εξόδου των πέντε δήμων και ζητά αυστηροποίηση των ελέγχων ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα. «Δέχομαι εκατοντάδες μηνύματα κατοίκων που μου ζητούν να βρούμε τρόπο, ώστε να μην έρχεται κόσμος στα εξοχικά» καταλήγει ο κ. Γιώργος.
Στον δήμο Νέας Προποντίδας εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στον νομό Χαλκιδικής. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ ενώ ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς με δημόσια δήλωση του κάλεσε τους πολίτες που έχουν συμπτώματα ή γνωρίζουν ότι ήρθαν σε επαφή μαζί του να παραμείνουν στο σπίτι τους σε καραντίνα 14 ημερών. Όπως λέει στη «ΜτΚ» ο κ. Καρράς σχεδόν το σύνολο των 40.000 μονίμων κατοίκων του δήμου του πειθαρχεί στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. «Περνάω κάθε μέρα από τις τράπεζες, τηρούνται οι αποστάσεις, ο κόσμος φορά γάντια και μάσκες. Στο δημαρχείο εργαζόμαστε εξ αποστάσεως και περιορίστηκε ο αριθμός των υπαλλήλων που βρίσκονται στον χώρο. Θέλουμε τους εκδρομείς το Πάσχα, εάν βέβαια είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν κι εκείνοι τα μέτρα» λέει ο κ. Καρράς.
«Είναι θέμα προσωπικής πλέον ευθύνης του καθενός. Να σκεφτεί τι θα συμβεί εάν έρθει στο εξοχικό στην Χαλκιδική. Κανονικά οβελία ούτε στην αυλή μας δεν πρέπει να σουβλίσουμε για να αποφύγουμε κορύφωση του κορονοϊού και αύξηση των κρουσμάτων» λέει ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος. Τονίζει πως πέραν από τους 22.000 μόνιμους κατοίκους του δήμου του ελάχιστοι επισκέπτες βρίσκονται αυτή την περίοδο στα εξοχικά τους και όσοι είναι στον Πολύγυρο μένουν στο σπίτι τους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι μόνοι τρόποι για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να διατηρηθούν χαμηλοί οι αριθμοί των κρουσμάτων σε περιοχές όπως είναι η Χαλκιδική είναι να τηρούνται ευλαβικά από τους πολίτες όλα όσα έχει ανακοινώσει η πολιτεία. Όπως υποστηρίζει η υπεύθυνη το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος, Άννα Παπά-Κονιδάρη πρόκειται για μια «ιδεατή κατάσταση. Ο κόσμος πρέπει να μείνει σπίτι. Αν πάει στα εξοχικά τότε θα γίνει το μεγάλο κακό. Αυτά που κάναμε με τόσο κόπο, να διατηρήσουμε δηλαδή σε χαμηλά επίπεδα τα νούμερα καλό θα ήταν να μην τα καταστρέψουμε. Ας ανάψουν φέτος λαμπάδα στο σπίτι, για να είμαστε όλοι του χρόνου μαζί» υποστηρίζει η κ. Παπά-Κονιδάρη.
Άγχος εξαιτίας του λουκέτου στην Νέα Παραλία
Προβληματισμένος μετά και το «λουκέτο» που μπήκε στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης εμφανίζεται ο Πάρης Ντέμπλας, δήμαρχος Σιθωνίας. «Φοβάμαι ότι όλοι όσοι ήταν εκεί θα έρθουν εδώ. Στις δικές μας παραλίες. Μέχρι στιγμής οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε για να μην μεταδοθεί ο κορονοϊός. Τις επόμενες ημέρες λόγω γιορτών θα πρέπει τα μέτρα να είναι αυστηρότερα. Οι Θεσσαλονικείς να κάτσουν στα σπίτια τους. Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να μπει φρένο στην αύξηση των κρουσμάτων» καταλήγει ο κ. Ντέπλας.
Σημειώνεται πως σε διάφορα σημεία του νομού Χαλκιδικής εκεί όπου συνήθως λειτουργούν εποχιακά μαγαζιά και παντοπωλεία, τύπου σούπερ μάρκετ, τα οποία κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι κλειστά, οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν τη λειτουργία τους, προκειμένου να διευκολύνουν από την σειρά τους μόνιμους κατοίκους.
Βαγγέλης Στολάκης
Από την Έντυπη "Μακεδονία "