Η Σουηδία ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, σε σύγκριση με άλλες σκανδιναβικές και ευρωπαϊκές χώρες.
Αντί για αυστηρά περιοριστικά μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας, η κυβέρνηση έχει μείνει σε συστάσεις προς τους πολίτες να τηρούν αποστάσεις και να δουλεύουν από το σπίτι, και
εκκλήσεις στους ηλικιωμένους να μην κυκλοφορούν.
Σχολεία και εστιατόρια παραμένουν σε λειτουργία και επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις 50 ατόμων. Μάλιστα αντί για το self-service που είχαν τα περισσότερα μπαρ και καφετέριες πλέον έχουν εφαρμόσει τις παραγγελίες σε σερβιτόρους για να αποφύγουν τον συνωστισμό στο...μπαρ!
Φωτογραφίες που δημοσιεύει το Associated Press δείχνουν τον κόσμο να συνεχίζει να ζει κανονικά την καθημερινότητα του, κάτι ακριβώς που γινόταν και πριν λίγο καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικοί όμως λένε πως αυτή η τακτική μπορεί στο τέλος να έχει χειρότερα αποτελέσματα ή να αναγκαστεί μια χώρα όταν θα λάβει πλέον μέτρα να τα κρατήσει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, δηλαδή ακόμη και όλο το καλοκαίρι, ενώ αν προχωρούσε σε έγκαιρα μέτρα αυτά να κρατούσαν για μόνο δύο με τρεις μήνες.
Ειδικοί που συμφωνούν με την προσέγγιση αυτή πιστεύουν ότι τα μέτρα που άλλες χώρες έχουν λάβει μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες.
«Όσο για τα πολύ δραστικά μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες, δεν είναι δυνατόν να κλείσουν τα σχολεία για 4-5 μήνες. Αυτό θα είχε δραματικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, και στη δημόσια υγεία», λέει χαρακτηριστικά ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ.
Ως και το πρωί της Πέμπτης η Σουηδία μετρούσε 8.419 κρούσματα του Covid-19 και 687!
Πρόκειται φυσικά για μία αύξηση στους νεκρούς περίπου 100 από την προηγούμενη μέρα, αλλά υπάρχει καθυστέρηση στον τρόπο με τον οποίο τα στατιστικά στοιχεία υποβάλλονται από τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές, οπότε η αύξηση δεν ισούται με τον αριθμό των θανάτων τις τελευταίες 24 ώρες, διευκρινίζεται.
Περίπου 469 άτομα έχουν εισηχθεί σε ΜΕΘ σύμφωνα με το σχετικό μητρώο. Από την έναρξη της επιδημίας, 678 άτομα εισήχθησαν σε ΜΕΘ, με τον αριθμό να περιλαμβάνει επίσης θανάτους και ασθενείς που έχουν αναρρώσει και έχουν λάβει εξιτήριο.
Σημειώνεται ότι η Σουηδία έχει παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα (10,2 εκατομμύρια) αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη σε έκταση, αν και η πλειονότητα των κατοίκων διαμένει στα αστικά κέντρα.
Ορισμένοι επαγγελματίες της υγείας αρχίζουν να επικρίνουν ανοιχτά τη στάση της κυβέρνησης, επικαλούμενοι πως δεν βασίζεται σε επαρκή επιστημονικά δεδομένα.
Οι σουηδικές αρχές προσώρας απλώς παροτρύνουν τους πολίτες να μένουν στο σπίτι εάν είναι άρρωστοι (ακόμη και με ήπιο βήχα ή πονόλαιμο), να ασκούν “κοινωνική αποστασιοποίηση”, να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα χωρίς λόγο, να εργάζονται από το σπίτι εάν είναι δυνατόν, να ακολουθούν καλές πρακτικές υγιεινής και αποφεύγουν επισκέψεις σε ηλικιωμένους ή νοσοκομεία. Σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών ή σε ομάδες κινδύνου συνιστάται να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές επαφές.
Πηγή euronews.com