9.7.20

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία -H Πτήση drones για βιντεοσκόπηση των Φλαμίνγκο στον Αγ.Μάμα τρομάζουν τα πουλια οδηγώντας σε αποτυχία την αναπαραγωγή !!

Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία 
Τα παράνομα βίντεο με λήψη από drone που αναρτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ΜΜΕ για τα χιλιάδες Φοινικόπτερα στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα. δείχνουν τα πουλιά εμφανώς ενοχλημένα να πετούν επί πολλή ώρα σε πανικό μακριά από τις φωλιές τους.
Drone σε προστατευόμενες περιοχές: βλάπτουν σοβαρά την άγρια ζωή!
Η πτήση drone σε προστατευόμενες περιοχές προκαλεί σοβαρή όχληση στα είδη που ζουν και αναπαράγονται στις περιοχές αυτές. Ειδικά σε περίπτωση αποικιών πουλιών μπορεί να αποβεί μοιραία προκαλώντας την εγκατάλειψη ή την καταστροφή των φωλιών από τους γονείς που πετούν σε πανικό για να αποφύγουν τον κίνδυνο, οδηγώντας έτσι σε αποτυχία την αναπαραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, η πτήση drone σε Προστατευόμενες Περιοχές απαιτεί ειδική άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Απόφαση Αριθμ. Δ/ΥΠΑ/21860/1422, ΦΕΚ 3152-Β-2016, Κανονισμός – γενικό πλαίσιο πτήσεων ΣμηΕΑ - Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών).

Από νομικής άποψης, τονίζεται ότι η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία προστατεύει τα άγρια πουλιά, τις φωλιές, τα αβγά και εν γένει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ Η.Π. 37338/1807/Ε.103 (ΦΕΚ 1495/Β/06.09.2010) δυνάμει της οποίας μεταφέρεται στην εθνική έννομη τάξη η Οδηγία για την προστασία των άγριων πτηνών, προβλέπει στο άρθρο 6 αυτής ότι απαγορεύεται η σκόπιμη ενόχληση των άγριων πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφησης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησής τους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των νεοσσών.

 

Σμήνος φλαμίνγκο «βάφει» ροζ τον υγροβιότοπο του Αγίου Μάμα (βίντεο)

halkidikigr.blogspot.com


Τα παραπάνω επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας - Βόλβης - Χαλκιδικής, οι οποίοι έχουν υπό την ευθύνη τους υγρότοπους διεθνούς σημασίας που αποτελούν περιοχές σπάνιων ή και προστατευόμενων πουλιών, και η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, με αφορμή βίντεο που αναρτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ΜΜΕ για τα χιλιάδες Φοινικόπτερα στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα. Τα παράνομα βίντεο με λήψη από drone δείχνουν τα πουλιά εμφανώς ενοχλημένα να πετούν επί πολλή ώρα σε πανικό μακριά από τις φωλιές τους.

 
Πηγή ornithologiki.gr







    ❗️Τα drones δεν είναι παιχνίδι. Η πτήση drones σε προστατευόμενες περιοχές προκαλεί σοβαρή όχληση στα είδη που ζουν και αναπαράγονται στις περιοχές αυτές!
    Ειδικά στην περίπτωση αποικιών πουλιών μπορεί να αποβεί μοιραία, προκαλώντας την εγκατάλειψη ή την καταστροφή των φωλιών από τους γονείς που πετούν σε πανικό για να αποφύγουν τον κίνδυνο, οδηγώντας έτσι σε αποτυχία της αναπαραγωγής.

    Τονίζουμε ότι η πτήση drones σε Προστατευόμενες Περιοχές ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Απόφαση Αριθμ. Δ/ΥΠΑ/21860/1422, ΦΕΚ 3152-Β-2016, Κανονισμός – γενικό πλαίσιο πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), ενώ από νομικής άποψης η σκόπιμη ενόχληση των άγριων πουλιών, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφησης, κινηματογράφησης και βιντεοσκόπησής τους, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής και εξαρτήσεως των νεοσσών, ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ.
    ❗️Με αφορμή παράνομα βίντεο με λήψη από drone που αναρτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ για τα χιλιάδες Φοινικόπτερα (Φλαμίνγκο) στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική, που δείχνουν τα πουλιά εμφανώς ενοχλημένα να πετούν επί πολλή ώρα σε πανικό μακριά από τις φωλιές τους, η Elliniki Ornithologiki Etaireia και οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής καλούν τους κινηματογραφιστές και φωτογράφους -ερασιτέχνες και επαγγελματίες- να σεβαστούν τη σχετική νομοθεσία και να παραμείνουν μακριά από τις θέσεις όπου τα πουλιά τρέφονται, αναπαύονται ή φωλιάζουν, σε όλους τους υγρότοπους και τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
    ❗️Ανάλογη προσοχή απαιτείται και από τους επισκέπτες που θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες συμπεριφοράς στις προστατευόμενες περιοχές, να παραμένουν στις προτεινόμενες περιηγητικές διαδρομές και να μην επιχειρούν να πλησιάζουν την άγρια ζωή.
    👉 Περισσότερα στο: https://bit.ly/2ZaDfPW 👈

  • Ulysse Stamp
    Ulysse Stamp Δεν βλεπω αναλογη κινητοποιηση ομως για τα δεκαδες beach bar που εχει σε αποσταση αναπνοης εντος προστατευομενης περιοχης Natura 2000! Προκειται για καθημερινη οχληση απο Μαιο και μετα...
    • Elliniki Ornithologiki Etaireia
      Elliniki Ornithologiki Etaireia Δεν την βλέπετε που?! Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το θέμα με σχετικές καταγγελίες στον Δήμο κ.λπ. Η κατάσταση που επικρατεί στον Άγιο Μάμα είναι γνωστό ότι δεν συνάδει καθόλου με τον προστατευόμενο χαρακτήρα της περιοχής.

  • Ulysse Stamp
    Ulysse Stamp Για να μην υπαρχουν παρεξηγησεις.Σαφως και δεν θεωρω σωστη την χρηση drones σε αποσταση που δημιουργει προβλημα και ειμαι ο πρωτος που καταδικαζω.Αυτο ομως που δεν ειδα και δεν βλεπω ειναι 1ον καποιο αποτελεσμα των καταγγελιων.Φτανει αυτο το παραμυθι για να πουμε οτι εμεις καναμε ο,τι μπορουσαμε για να ειμαστε καλυμμενοι.Εδω και ποσα χρονια εχει δεκαδες beach bar εντος natura2000! 2ον δεν ειδα δημοσιευση σας η' κινητοποιηση σχετικα με αυτα τα beach bar (την οχληση και την ρυπανση που αυτα δημιουργουν)ποσο μαλλον τωρα με αφορμη την αναπαραγωγη φλαμιγκο στην περιοχη που δινει εναυσμα για την συνολικη ολοκληρωτικη προστασια της λιμνοθαλασσας Αγιου Μαμα.3ον δεν ειδα δημοσιευσεις στον ξενο τυπο και καταγγελιες στο ευρωπαικο δικαστηριο εφοσον η νομοθεσια καταπατατε και στην περιοχη του Αγιου Μαμα συγκεκριμενα αλλα και σε ενα σωρο "προστατευομενες'' περιοχες.4ον δεν ειδα αξιοποιηση της περιοχης με πεζοπορικες διαδρομες,παρατηρητηρια και ενα υποτυπωδες κεντρο ενημερωσης.και μην ακουσω οτι κοστιζουν γιατι ολα αυτα μπορουν να γινουν απο εθελοντες ακομα και απο κατοικους αν καταλαβουν την αξια του φυσικου περιβαλλοντος της περιοχης τους.
    Η κριτικη απο μερους μου γινεται με γνωμονα την προστασια της φυσης και μονο,δεν εχω προσωπικα με κανενα,απλα ενοχλουμε απο την υποκρισια.

  • Constantin Vanias Merakos
    Constantin Vanias Merakos Ulysse Stamp αδερφέ είναι άσχετο το ένα με το άλλο , υπάρχει όχληση από τα κλαμπ και μπαρ σαφώς , αλλά δεν τρομάζει τα πουλιά στο ίδιο επίπεδο κάτι που πετάει δίπλα τους , γενικά η ανθρώπινη δραστηριότητα κοντά σε προστατευόμενες περιοχές είναι πρόβλημα ... στην Ελλάδα ζούμε όμως ο καθένας ότι του καπνίσει , απλά μην το παραξηλώνουμε !!!

  • Michalis Kotsakis
    Michalis Kotsakis Η αναφορά σε κάποιο άλλο πρόβλημα σε σχέση με το αρχικό και με ειρωνικό-επικριτικό τόνο , έχει εξελιχθεί σε πραγματική μάστιγα.

  • Eleni Galinou
    Eleni Galinou Είναι κάπως κρίσιμο το θέμα με τα drone στην συγκεκριμένη περιοχή γιατί φωλιάζουν φέτος και για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα φλαμίνγκο εκεί.🙂




  • Michalis Kotsakis
    Michalis Kotsakis Ulysse Stamp, δεν υπάρχει κάποια υποκρισία.
    Οι απειλές στις προστατευόμενες περιοχές και στα προστατευόμενα είδη στη Ελλάδα είναι άπειρες ενω αντίθετα οι πόροι, ανθρώπινοι και λοιποί είναι αναλογικά, διαχρονικά πολύ λιγότεροι. Οπότε είναι λογικό & αναγκαστικό να γίνεται επιλογή ανάλογα με την κρισιμότητα της απειλής. Προτεραιότητες λέγεται αυτό.
    Συγκεκριμένα οι πτήσεις drones πάνω & κοντά από την αποικία, μπορεί να καταστρέψουν την προσπάθεια ενός εμβληματικού είδους & πολύ ευαίσθητου, να αναπαραχθεί.
    Το μόνο που κάνεις επιμένοντας είναι να αποδυναμώνεις την αρχική σημαντική ανάρτηση.
    Οπως φανταζόμουν & έμαθα πρόσφατα, οι εθελοντές στην ΕΟΕ είναι πολύ λιγότεροι σε αντίστοιχια με χώρες με παρόμοιο πληθυσμό.
    Παρ'όλα αυτά η Ορνιθολογική τρέχει εδώ και πάνω από 15 χρόνια νομίζω, το εξαιρετικό εθελοντικό πρόγραμμα των Caretakers http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?sID=68 που έχει συμβάλλει με πολλές καταγγελίες για απειλές και αρκετές από αυτές - προφανώς όχι όλες - είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οπότε έχεις πεδίο εσύ και αν θέλεις να είσαι επιδραστικός και οι φίλοι σου να προσφέρετε εθελοντικά, σε αυτό ή σε άλλα προγράμματα.
    Το πεδίο είναι πραγματικά άπειρο.

    Χρηστος Μαραγκος Ωπα! Ωπα!
    Ζήλεψα και εγώ τα πλάνα φιλων που ανέβασαν εδώ με τα φλαμίνγκο.
    Εάν ζούσα και εγώ κοντά σε μία περιοχή με φλαμίνγκο, τα ίδια πλάνα θα ήθελα να τραβήξω και θα το έκανα.
    Και θα το έκανα γιατί δεν θα γνώριζα ότι δημιουργώ τόσο μεγάλο πρόβλημα σε αυτά τα πουλιά.
    Και δεν θα το έκανα Αν ήξερα ότι γενικότερα δημιουργώ πρόβλημα, Ειδικά στα ζωάκια.
    Οι άνθρωποι δεν με ενδιαφέρουν.
    Δεν θα ήθελα για κανένα λόγο να τρομοκρατήσω ένα ζώο.
    Παρόλη αυτή τη σκέψη μου όμως, Από τη στιγμή που δεν γνωρίζω το πρόβλημα που θα μπορούσα να δημιουργήσω σε κάθε ένα από τα χιλιάδες είδη που βρίσκονται μέσα σε αυτό τον προστατευόμενο βιότοπο, δεν θα ήταν καλύτερα ο βιότοπος αυτός να είναι no Fly zone για να μην μπορεί κανείς να πετάξει?
    Εν κατακλείδι, περιμένουμε με κάποιον μαγικό τρόπο οι αδαείς να γνωρίζουν τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν σε κάθε ένα από τα χιλιάδες είδη που μπορεί να υπάρχει μέσα σε αυτόν τον βιότοπο, και δεν τον χαρακτηρίζουμε σαν κόκκινη ζώνη να μην πετάει μέσα ούτε μηχανικό κουνούπι